backgrunn eggedal

Alt om Sigdal, Eggedal og

Eggedalsfjellet, kun 1,5 time fra Oslo.

Hyttelivet er ren terapi

11.04.2017

Familien Schrøder har virkelig funnet seg til rette på Markeliåsen ved Skareseter. Det er nok ikke uten grunn at ”Terapibu” var et av de første kallenavnene på hytta. Cecilie og ektemannen Espen har sammen med barna Fanny (11) og Fredrikke (10) fått sterke bånd til hyttelivet.

- Når vi først har kommet oss opp på fjellet, med handleposer, familie og venner, så er vi litt vanskelige å flytte på, innrømmer Cecilie.

Hun og familien har hatt hytte på Markeliåsen i 12 år. Et område som ligger ca. 15 minutters kjøring nord for Eggedal sentrum. 

- Vi kjøpte hytta av foreldrene til en av Espens bestevenner. Espen hadde sin første “guttetur” her oppe som 15-åring. Drøyt 20 år senere fikk vi lov til å låne hytta, og etterhvert fikk vi også kjøpe den.

Siden den gang har familien vært fast inventar i Eggedalsfjellet, og bruker hytta svært aktivt.

 - Vi er her hele vinteren. Stort sett hver helg.

Fjernet ”påtvunget sjarm”

Da familien kjøpte hytta fremsto den som en liten klassisk laftet Røroshytte. Ved hjelp fra lokale aktører og en betydelig egeninnsats har de akkurat bygget på noen kjærkomne kvadratmeter. Eller som Cecilie betegner det: ”kvittet seg med påtvunget sjarm”.

- Med det mener vi sjarm som er ensbetydende med ulemper; som utedo, vann i bekken, lite lys og ingen vei. Denne type sjarm kan vi lett være foruten med småbarn og mange til bords.

Selv om hytta ble oppgradert forsikrer Cecilie oss om at hyttefølelsen fortsatt er i god behold.

- Til tross for at vi har fått større hytte, sitter vi likevel relativt tett når vi spiller brettspill, eller når TVen en sjelden gang blir skrudd på. I tillegg pusset vi tømmeret ned til naturfargen for å beholde et historisk preg. Vi har altså beholdt den type sjarm vi setter pris på.

Tilgjengelig

Hele familien er enige i at den korte avstanden fra Oslo verdsettes høyt. Dette gjør hytta mye mer tilgjengelig, og blir naturlig nok tatt i bruk oftere.

- Avstanden til Oslo er veldig viktig for oss. Veiene er lite trafikkert og har god standard. Brøytingen av de lokale veiene er sjeldent et problem, og etter litt erfaring har vi lært oss å ta noen forhåndsregler. En liten tekstmelding til måkeren på snøfulle dager gjør at vi alltid kommer oss opp til hytta.

Barnevennlig

Til tross for mangel på et alpinanlegg rett utenfor hyttedøra, opplever familien få problemer med å aktivisere barna.

- Om sommeren er aktiviteter forbundet med elven spesielt populært hos barna. De bader i kroker og dammer der de kan dukke helt under. Her kan de gjerne holde på hele dagen.

- Om vinteren er langrenn den store aktiviteten, men det skal ikke være tvang for barna å være med. Derfor er pølser, vedkubber og sjokolade ofte med i sekken. Favorittmålet er en diger vaffel på den ujålete serveringshytta ved Fiskeløysingen.

- Dersom rastløsheten blir litt for stor på vinterstid har vi gode alternativer i Haglebu, Tempelseter og Norefjell, som kun ligger 15-45 minutter unna. I litt lengre ferier har vi også tatt en tur på Hotellet på Norefjell, der det er klatrevegg og Spa.